Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasının teması bu yıl 11’inci kez ‘Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri’ oldu. Yarışmada dereceye giren kurumların büyük bir kısmının startup olduğuna vurgu yapan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Bu bize geliştirilen buluşlar ve yapılan tasarımlarda ihtiyaçların daha fazla göz önünde bulundurulduğunu gösteriyor” dedi.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen geleneksel “Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması” bu yıl 11’inci kez “Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri” teması ile Bursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenlendi. Yarışma ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, startup’ların geliştirdiği ürünlerin her geçen gün daha fazla öne çıktığına vurgu yaparak “Patent, faydalı model ve tasarım konularında ihtiyaçların daha fazla göz önünde bulundurulduğunu görüyoruz. Özellikle otomotiv sektöründe bataryalı ve hibrit çözümlere yönelik patent başvurularında her geçen gün artış gözlemleniyor. Bu teknolojileri yakından takip etmek bir seçenek olmaktan çıktı ve zorunluluk haline geldi” ifadelerini kullandı.
WİPO verilerine göre otomotiv endüstrisi ile ilgili patent başvuruları 7,5 milyonu geçti
Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WİPO) verilerine göre dünyada bilişim teknolojileri ile telekomünikasyon sektörlerinden sonra en fazla patent başvurusunun yapıldığı alanın otomotiv sektörü olduğuna vurgu yapan Akbulut, “WİPO verilerine göre otomotiv endüstrisi ile ilgili patent başvuruları 7,5 milyonu geçti. Bu rakamın kısa vadede daha fazla artış göstereceğini bekliyoruz. Özellikle dünyada artan çevresel hassasiyetler ve buna uymayan ülkeler ile şirketlere çeşitli yaptırımların gündemde olması beklentimizi destekliyor” değerlendirmesinde bulundu. İçten yanmalı motor döneminin yavaş yavaş rafa kalkacak olmasının otomotiv endüstrisinde inovasyonu tetiklediğine vurgu yapan Akbulut, “Hidrojen yakıt sistemleriyle ilgili patent çalışmalarının yapıldığını görüyoruz. Bu durum sektörün orta vadede hibrit ve elektrikli araç çözümlerine ilave olarak yeni teknolojileri de piyasaya sürmeye hazırlandığına işaret ediyor” dedi.
İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.