USD $ EURO € ALTIN

E-ticarette 2023 yılında bizi neler bekliyor?

22 Kasım 2022 04:59

e-ticaret


2022 yılı e-ticaret için nasıl geçti? Markalar yeni normal dönemde nasıl stratejiler geliştirdi? 2023 yılında e-ihracatta beklentiler neler? Sektörün lider isimleri, tüm bu soruları WORLDEF E-Ticaret için yanıtladı.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, e-ticaretin gelişirken alışveriş alışkanlıklarını ve uygulamalarını da dönüştürdüğünü söylerken, Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, Türkiye’nin e-ticarette önemli ilerleme kaydeden ülkelerden biri olduğunu ve e-ihracat tarafında da önümüzdeki dönemde 6 kat daha büyüyebilecek bir potansiyel taşıdığını ifade etti.  

Ömer Nart: E-ticaret ana akım ticaret haline geliyor

E-ticaretin artık hemen her sektörün gündeminde olmak zorunda olduğunu vurgulayan Ömer Nart, e-ticaretin gelişirken alışveriş alışkanlıklarını ve uygulamalarını da dönüştürdüğünü söyledi. 2022 yılının bu dönüşümde ekosisteme yeni aktörlerin katıldığı bir yıl olduğunu ifade eden Nart, “2020 ve 2021 yılları kadar olmasa da bu dönemlerde yakalanan ivme, 2022’de nispeten de olsa hissedildi. 2022’de elektronik ticaretin temkinli büyüdüğünü söyleyebiliriz. Zira pandemide fiziksel mağazaları özleyen tüketici sanal alışverişten çok dokunarak alışveriş yapma eğilimi gösterdi” dedi.

2022 yılında küresel perakende elektronik ticaret satışlarının 5,5 trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü aktaran Nart, “Bu rakam 2023’te 6 trilyon doları aşacaktır. Küresel e-ticaretin toplam perakende satışların içindeki payı yüzde 22 civarında. Bu rakam çok önemli; zira önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde yüzde 50’lere ulaşması bekleniyor. Türkiye’de 2021 yılında elektronik ticaretin genel ticarete oranı yüzde 17,7 olarak gerçekleşmişti. Bu oranda 2022 yılında yüzde 10 ila 15’lik artış öngörülebilir. Bu da demek oluyor ki elektronik ticaret yavaş yavaş ana akım ticaret haline geliyor” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret odaklı metaverse daha çok konuşulacak”

2023 yılının e-ticaret ve e-ihracat için çok daha verimli bir yıl olacağını belirten Nart, “E-ihracatta devlet desteklerine yenilerinin eklenmesi e-ihracata önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca, yeni uygulamaların, yeni şirketlerin ve yeni tüketicilerin katılması ile elektronik ticarette önemli gelişmeler bekliyoruz. E-ticaret odaklı metaverse’in daha çok konuşulduğu; KOBİ’lerde dijitalleşme oranının daha da artması ile birlikte ekosisteme yeni KOBİ’lerin katıldığı; sosyal ticaretin daha fazla gündeme geldiği; canlı yayın satışların daha fazla yer aldığı bir yıl olacaktır” sözlerini kaydetti.

Yeni dönemde elektronik ticareti gündemine almayan firmaların, sektörünün gündeminden düşeceğinin altını çizen WORLDEF Başkanı, akıllı telefon kullanımının giderek arttığı, internet penetrasyonunun her geçen gün büyüdüğü ve tüketicilerin online ticaret konforunu keşfettiği bu dönemde rekabet etmek isteyen firmaların e-ticaret ve e-ihracat ekosisteminde yer almak zorunda olduğunu, aksi halde ayakta kalmalarının pek olası olmadığını söyledi.

Utku Ayyarkın: Türkiye e-ticarette önemli ilerleme kaydeden ülkelerden biri

E-ticaret sektörünün uzun zamandır dünya genelindeki hızlı büyümesini, pandemi dönemiyle birlikte daha da artırdığına dikkat çeken Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, “2019 senesinde, yani pandeminin hemen öncesinde elektronik ticaret küresel anlamda yüzde 15 gibi bir paya sahipken 2021’e geldiğimizde bugün bu rakam yüzde 21’e kadar yükseldi. Bu senenin sonunda ise bu oranın yüzde 22’ye çıkacağını öngörüyoruz” dedi.

Türkiye’nin bu alanda önemli ilerleme kaydeden ülkelerden biri olduğuna işaret eden Ayyarkın, “Geçtiğimiz yıl, yine pandeminin de etkisiyle ülkemizde elektronik ticaret hacmi tam yüzde 69 artarak 381,5 milyar TL oldu. Türkiye’de elektronik ticaretin büyümesinde e-ihracatın da payı yadsınılamaz. Geçen yıl yüzde 1 seviyelerinde 1,5 milyar dolarlık seviyede olan e-ihracat Şubat 2022’de 2,5 milyar doları geçti. Önümüzdeki dönemde 6 kat daha büyüyebilecek potansiyele sahip” diye konuştu.

“E-ticaret kaynaklı 3 milyar 347 milyon adet sipariş tüketicilerle buluştu”

Elektronik ticaret sektörünün en önemli tamamlayıcısı olan kargo, kurye ve lojistik sektörünün 2021 yılında sadece elektronik ticaret sektöründen kaynaklı 3 milyar 347 milyon adet siparişi tüketicilerle buluşturduğu bilgisini paylaşan Ayyarkın, bu hacim artışının dağıtım sektörünü büyütürken kendilerinin dönüşümüne de ön ayak olduğunu ifade ederek, sektör olarak hizmet anlayışını ve teknolojik altyapıyı uçtan uca yenilediklerini söyledi. 

Aras Kargo olarak bu anlayışla 40 köklü yıllık geçmişlerinden güç alarak bu süreci en iyi şekilde yönetmeye çalıştıklarını vurgulayan Ayyarkın, “Online ticaret ile kurumsal ve bireysel müşterilerimiz arasında köprü olmaya devam ediyoruz. Sadece Türkiye içinde değil, elektronik ticaret firmalarının yurtdışına ürün gönderebileceği şekilde entegrasyon modellememizi hazırlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: worldef.net

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.