USD $ EURO € ALTIN

Disiplinli ticaretle ihracat artırılacak

15 Kasım 2022 04:15


Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TBMM’deki komisyonda yaptığı bütçe sunumunda, Bakanlığın amaç ve faaliyetleri doğrultusunda kullanılmak üzere, 2023 yılı toplam bütçesinin 17 milyar 124 milyon 310 bin Türk Lirası olduğunu söyledi. Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı’nın 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nde 3 ana program yapısı olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı:

 

* Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele

 

* Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması

 

* Tüketicinin Korunması, Ürün ve Hizmetlerin Güvenliği ve Standardizasyon.

 

Muş, bu programların ikisinde Ticaret Bakanlığı’nın sorumlu idare olarak yer belirtti.

 

ANA KALEMLER

 

Bakan Muş’un paylaştığı bilgiye göre ana bütçenin ayrıldığı ana kalemler şöyle olacak:

 

* 13 milyar 335 milyon lira Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Programı’na,

 

* 1 milyar 988 milyon lira Yönetim ve Destek Programı’na,

 

* 1 milyar 411 milyon lira Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Programı’na,

 

* 368 milyon lira Tüketicinin Korunması, Ürün ve Hizmetlerin Güvenliği ve Standardizasyonu Programı’na

 

* 20.8 milyon lira program dışı giderler.

 

GÜMRÜKLER MODERNLEŞİYOR

 

2022 yılının ilk 9 ayında Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 30’unun tahsil edildiği gümrüklerde en ileri seviyede hizmet sunabilmek için önemli teknolojik yatırımlar yapıldığını belirten Bakan Muş, şunları söyledi: “Dijitalleşmeyle gümrük işlemlerini basitleştirip bürokrasiyi ve kırtasiyeciliği azaltıyoruz. 2022 yılının ilk 10 aylık sürecinde gümrük idarelerimizde işlem gören ihracat beyannamesi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.6 artarak 4 milyonu aştı. Öte yandan, 2022 yılının ilk 10 ayında yaklaşık 9.2 milyon araç ve 108 milyon yolcunun işlemleri yapıldı.”

 

BİLGE SİSTEMİ

 

Modern çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde dijital altyapıyı güçlendirdiklerini belirten Bakan Muş, şöyle konuştu: “BİLGE Sistemi gibi çok katmanlı gümrük uygulamalarımızı daha kullanıcı dostu biçimde geliştiriyoruz. BİLGE Gümrük Platformu’yla tüm paydaşlar tek bir elektronik erişim noktası üzerinde beyanda bulunabilecek ve beyanname süreçleri önemli ölçüde kısıtlanacaktır. Diğer taraftan Avrupa ülkelerinin de dâhil olduğu ve ihraç yükünü taşıdığımız 36 ülkeyle uçtan uca entegre olan Ortak Transit Sistemimizin güncellenmiş versiyonuna geçiş çalışmalarımız Avrupa Komisyonuyla sürdürülmektedir.”

 

İNTERNETTE İHLAL

 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, internetle alakalı bazı uygulamalarla tüketicilerin mağdur edildiğine dair şikayetler üzerine, “Firma isimleri bizde var. Toplam rakamı vereyim. Bunlara, yaptıkları uygulamalardan, sözleşmelere uymamaktan dolayı

2022 yılında 168 milyon ceza kesildi. 168 milyon 288 bin 953 lira idari işlemle alakalı cezai uygulama yapıldı” dedi.

 

Art arda yapılan mevzuat düzenlemelerine dikkat çeken Bakan Muş, “Güvensiz, tağşişe konu olan ve alıcıyı yanıltacak şekilde işaretleme, etiketleme ve belgelendirme yapılarak ihraç edilen ürünlere de yaptırım uygulanması mümkün hâle getirilmiştir” dedi.

 

İHRACAT DESTEKLERİ

 

“Uzak ülkeler stratejisi, alternatif pazarlar açısından çok önemli” diyen Bakan Muş, ihracatçılara sağlanan yeni destekler olduğunu belirtti. Bakan Muş, destekler hakkında şunları söyledi: “Mal ihracatı kapsamında 2022 yılında 13 bini aşkın firmaya 2 milyar 250 milyon lira tutarında destek ödemesi yapıldı. Yepyeni bir vizyonla ve bürokrasiyi de azaltarak tüm desteklerimiz ağustos ayında yayınlanan İhracat Destekleri Hakkında Karar’la tek bir çatı altında toplandı. Bu sayede ihracatçılarımız tek bir noktadan bütün destek detaylarına ulaşabilmektedir.”

 

DİJİTAL ALTYAPI

 

Dijital altyapıyı güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Muş, “BİLGE Sistemi gibi çok katmanlı gümrük uygulamalarımızı daha kullanıcı dostu biçimde geliştiriyoruz. BİLGE Gümrük Platformu’yla tüm paydaşlar tek bir elektronik erişim noktası üzerinde beyanda bulunabilecek” dedi.

 

Muş, ayrıca şu bilgileri paylaştı: “Diğer taraftan Avrupa ülkelerinin de dâhil olduğu ve ihraç yükünü taşıdığımız 36 ülkeyle uçtan uca entegre olan Ortak Transit Sistemimizin güncellenmiş versiyonuna geçiş çalışmalarımız Avrupa Komisyonuyla sürdürülüyor. Ayrıca havayoluyla taşınan eşyaya ilişkin tüm süreçlerin elektronik ortama aktarılması kapsamında çalışmalarımız

2023 yılında da devam edecek.”

 

REKABET İNCELEMELERİ SÜRÜYOR

 

Ticaret Bakanlığı’nın bütçe sunumunda Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle de son bir yıldaki faaliyetleri hakkında konuştu. Küle, teknoloji ve gıdanın rekabet hukuku incelemeleri ile devralmalarda ön plana çıktığını söyledi. Soruşturmalarda taahhüt ve uzlaşmayla sonuçlanmasına karar verilen dosyalarda iki yılı aşan normal prosedüre kıyasla 18 aya varan tasarruf olduğunu kaydeden Küle, bunların yanı sıra kalıcı çözümlerin de devreye alınması sayesinde ciddi idari iyileşmeler kaydedildiğini söyledi. Dosya sayısı bakımından ihlal, devralma ve muafiyet kategorilerinde bir önceki yıla paralel bir görünüm olduğunu kaydeden Küle, “Diğer yandan nihai incelemeye alınan devralma işlemlerinde artış görülüyor. İki sektör incelemesinin bu yıl yayımlanmasının ardından önümüzdeki aylarda organize perakende, dijital reklam, ilaç, akaryakıt başta olmak üzere diğer sektör incelemelerimizi bulgularımız olgunlaştıkça kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

 

KÜRESEL RİSKLERE KARŞI ALTERNATİF PAZARLAR

 

Yılı bitirmek üzereyken bugünlerde karşımıza çıkan risk ve belirsizliklerin daha da artmasının muhtemel olduğunu belirten Bakan Muş, şunları söyledi: “Küresel anlamda bütün ülkelerin karşı karşıya olduğu zor bir dönem hepimizi bekliyor. AB’de daha da zayıflaması beklenen talep, ihracatımızın üzerinde risk oluşturuyor. Bu sebeple ihracatçılarımızı alternatif pazarlara yönlendirerek pazar çeşitlendirmesini güçlendirmek için gerekli çalışmaları yürütüyoruz.”

 

ELEKTRONİK TİCARETTE TEKELLEŞMEYE TEDBİR

 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, elektronik ticaretle alakalı düzenlemenin geçtiğini hatırlattı. Düzenlemenin kademeli olarak yapısal bir düzenleme olduğunu belirten Muş, “Maddelerin bir kısmı 2023’te, bir kısmı 2024’te, bir kısmı 2025’te yürürlüğe giriyor. Kademeli şekilde piyasanın da kendini adapte etmesi isteniyor” dedi.

 

Yönetmelik çalışmasının da bitmek üzere olduğunu belirten Bakan Muş, şöyle devam etti: “Yönetmeliği kasım ayı içerisinde yayınlarız, 1 Ocak itibarıyla da düzenleme yürürlüğe girer. Neyi amaçladığımızı biliyorsunuz. Dolayısıyla tekelleşmeyi engelleyen, birden fazla oyuncunun olduğu ve esnafın hakkının korunduğu bir piyasa. Burada, esnaf tarafından, orada satış yapanlardan çok şikayetler geliyordu; onları da bu düzenlemeyle beraber gideriyoruz. Üç yıl içerisinde kademeli olarak düzenleme yürürlüğe girmiş olacak. Düzenleme, bu yıkıcı uygulamaların da önüne geçmiş oluyor.”

 

DAMPİNGLİ İTHALATA ÖNLEM

 

Yerli üretimi dampingli ve sübvansiyonlu ithalata karşı korumak için ticaret politikası önlem uygulamalarını etkin şekilde kullandıklarını vurgulayan Bakan Muş, bunlarla ilgili sayıları paylaştı:

 

* 66 ürün grubunda 24 ülke menşeli 128 dampinge ve sübvansiyona karşı önlem,

 

* 18 ürün grubunda 23 ülkeye karşı 62 önlemin etkisiz kılınmasına karşı önlem,

 

* 6 ürün grubunda tüm ülkelere karşı 3 üründe Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmayan ülkelere yönelik korunma önlemi,

 

* Ocak-ekim döneminde bu uygulamalar dahilinde 13.8 milyar dolar tutarında ithalat önleme tabi tutuldu.


Kaynak: İTO Haber

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.