USD $ EURO € ALTIN

Fenomen şefler döviz girdisi de sağlıyor

14 Kasım 2022 12:08

Image

Türk mutfağı dünyanın sayılı mutfakları arasında gösteriliyor. Daha önceleri lezzeti gurbetçiler aracılığıyla dünyaya yayılan Türk yemekleri, internetin gelişmesiyle birlikte önce sosyal medyada, devamındaysa yurtdışında açılan restoranlar zinciriyle yayılmaya başladı.


Bu konuda öncülüğü Nusret (Gökçe) ve CZN Burak (Özdemir) gibi iki isim yapıyor. Nusret, etin üzerine ilginç bir tarzda attığı tuz videolarıyla meşhur olurken, Burak ise kamera önünde yemekler pişirerek ünlendi. İkisinin de İstanbul’da başlayan maceraları dünyanın farklı şehirlerinde açtıkları restoranlarla devam ediyor. Bugün onlarca restoranda binlerce kişiyi istihdam eden Türk şefler her gün milyonları doyuruyor.


Image


Yemek kalitesinin yüksek olması ve kendilerine münhasır konseptleri sayesinde iyi bir gelir de elde eden şefler, Türk ekonomisine de katkıda bulunuyorlar. Gerçek ciroları henüz bilinmese de iki şefin açtığı restoranlar sayesinde ülkeye hatırı sayılır döviz girdisi sağladığı tahmin ediliyor. Ayrıca bu yılın Mayıs ayında Nusret restoranlarının %20’si Katar Yatırım Fonuna 300 milyon dolara satıldı. Dolayısıyla şirket ortaklıklarından da para kazanıldı.


Nusret ve Burak şefler gibi başka girişimcilerin de yurt dışında restoranlar açtığı ve çoğunun başarı sağladığı biliniyor. Ancak başarılı olamayıp dönenlerin olduğu da bildiriliyor. Girişimcilerin karşılaştıkları en büyük engelin dil sorunu olduğu, yerel dilin bilinmemesi nedeniyle birçok restoran sahibinin yurt dışına açılmaya çekindiği vurgulanıyor. Ayrıca bilmedikleri bir ülkede işletme açmak ve ülke mevzuatını bilmemek de bir sorun teşkil ediyor.


Uzmanlara göre ticari ateşelikler girişimcilere destek olabilirler. Ayrıca hedef ülkedeki Türk girişimci ve derneklerden de yardım alınabileceği belirtiliyor.


Genel olarak Türk yemek sektörünün yurt dışında başarılı bir grafik çizdiği, sosyal medya üzerinden etkili tanıtımlar yaptığı ve ülke ekonomisine katkı sağladığı görülüyor. Uzmanlar girişimcilerin daha cesur davranması halinde başarma ihtimalinin yüksek olacağını belirtiyorlar.  

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.