USD $ EURO € ALTIN

E-ihracatla herkes ihracat yapacak

14 Kasım 2022 04:05


Klasik ihracatta hacimce, adetçe ve ücretçe çok büyük meblağlar gerekirken, e-ihracatta küçük bir kolyeyi bile yurt dışına satabilirsiniz. Satılan ürünü göndermek için de konteynır, tır veya uçakta yer ayırmak yerine uluslararası taşıma yapan bir kurye şirketini çağırmanız yeterlidir. E-ihracat yaptığınızda KDV’siz fatura kesebilir, KDV iadesi alabilir ve devlet teşviklerinden yararlanabilirsiniz. Öte yandan Amerika merkezli Etsy gibi alışveriş siteleri maliye kaydı olmadan satışa izin verebiliyor. 

E-ihracatı kendi kuracağınız websitesi üzerinden yapabilirsiniz. Ancak global alışveriş siteleriyle rekabet etme şansınız zayıftır. Bunun yerine ilk başta Amazon, Etsy, Aliexpress ve Ebay gibi sitelere abone olup mağazanızı açarak dünyanın her tarafına satış yapabilirsiniz. Bu tür sitelerin pazarlama, tanıtım ve nakliye gibi avantajları olduğu için onlar üzerinden satış yapmak daha kolay olacaktır. 

E-ticaret yapmak isteyen firmalar ayrıca mikro-ihracat imkanlarından yararlanabilirler. Eğer gönderiniz 300 kilogramın altındaysa ve değeri 15.000 Euro’ya geçmiyorsa gümrük beyannamesi açmadan satış yapabilirsiniz. PTT, DHL, UPS ve Fedex gibi uluslararası posta ve kurye şirketleri sizin yerinize tüm gümrük işlemlerini yapabiliyor. Mikro-ihracat için yerine getirmeniz gereken bir iki prosedür olup bu konuda çalışacağınız kuryeden destek alabilirsiniz. 

E-ihracatla ilgili bazı somut örnekler vermek gerekirse; an itibariyle Etsy’deki 7.5 milyon mağazanın 60 bini Türklerden oluşuyor. Bunlar arasında firmalar olduğu gibi el işlerini satan ev hanımları da var. Öte yandan Rusya’nın ünlü alışveriş sitelerinden Ozon da Türkiye’de ofis ve depo açtı. Ozon, Türk üreticilerin Rusya’ya ürünlerini perakende satmasına aracılık edecek. 

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.