Ekim ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 21.3 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanlığı da bu yükselen grafiği daha yukarılara çekmek için ihracat desteklerine yenilerini ekledi. 5973 sayılı ihracat destekleri hakkında karar 18 Ağustos’ta, 5986 sayılı e-ihracat destekleri hakkında karar ise 25 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Yeni nesil ihracat destekleri, Ticaret Bakanlığı uzmanlarınca İstanbul Ticaret Odası’nın youtube kanalında ‘Dış Ticarette Devlet Destekleri Webinarı’ ile katılımcılara anlatıldı. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak kurgulanan yeni nesil desteklerden bazıları şöyle sıralanıyor:
PROJE HAZIRLAMA DESTEĞİ
Şirketlerin sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurt dışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ile bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderlerini kapsıyor.
Destek oranı: Yüzde 50
Proje başına: 200 bin TL
Şirket başına: 2 proje
PAZARA GİRİŞ BELGESİ DESTEĞİ
Akredite edilmiş kurum ve/veya kuruluşlardan alınacak; belge/sertifikalar, test/analiz raporu giderleri, tarım ürünlerine ilişkin laboratuvar analizleri ve belgelendirme giderleri, ilaç ruhsatlandırma ve tıbbi cihaz kayıt giderleri destek kapsamına alındı.
Destek oranı: Yüzde 50Yıllık limit: 4 milyon TL
KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİ DESTEĞİ
Üretici firmaların küresel firmaların tedarik zincirine girebilmesini teminen (makina-ekipman-donanım alımı, yazılım alımı, eğitim, danışmanlık, sertifikasyon, test-analiz, ürün doğrulama giderleri) şirketlerin azami 1 projesi destek kapsamında. Üretici şirketlere verilecek desteklerde proje süresi 2 yıl. Yurt dışı depo kira giderleri depolama hizmet giderleri (yükleme, boşaltma, elleçleme) ülke başına 4 yıl, en fazla 25 birim
Destek oranı: Yüzde 50
Destek miktarı: 15 milyon TL/Proje
Küresel tedarik zinciri depo kira
Destek oranı: Yüzde 50
Destek miktarı: 4 milyon TL/Yıl
Hedef ülkeler: Yüzde 20
Hedef sektör: Yüzde 5
İHRACAT KONSORSİYUMU DESTEĞİ
İhracat konsorsiyumu statüsü almak için şirketlerin Bakanlığa başvurması gerekiyor.
Destek miktarı: 10 milyon TL/Yıl
Destek oranı: Yüzde 50/5 yıl boyunca
Desteklenen faaliyetler: Tanıtım, pazarlama, pazar araştırması, rapor satın alma, danışmanlık eğitim
BİRİM KİRA DESTEĞİ
Mağaza, depo, ofis/paylaşımlı ofis, sergi/teşhir salonu, ürün teşhir serası/tarlası, reyon/raf/dekorasyonlu köşe/kiosk/stand üzerine bina yapılmak üzere kiralanan arsayı kapsıyor. Uzun dönemli kiralanmasına karşın belirli dönemlerde ürün sergileme amacıyla kullanılan sergi/teşhir salonu da destek kapsamında.
Destek miktarı: Birim başına yıllık 2 milyon TL
Destek oranı: Yüzde 50
Destek süresi: Ülke başına 4 yıl
İHRACATTA İSTİKRARLI BÜYÜME
Webinarın açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, şunları söyledi: “İTO olarak ihracatın artması noktasında birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Çünkü ihracat, oluşturduğu istihdam ve katma değerin yanında yeni pazarlara ulaşım sağlaması konusunda da ekonomimizin sürdürülebilir büyümesindeki rolünü her daim koruyor. Bu amaçla İTO olarak gerçekleştirdiğimiz birçok organizasyonda ihracatın önemini vurguluyoruz. İhracatta istikrarlı bir büyüme için bizlere büyük iş düşüyor. Devlet desteklerinin de bu noktada önemi çok büyük.”
TANITIM DESTEĞİ
TV ve radyo, internet, basılı tanıtım, iç ve dış mekanlarda gerçekleştirilen özel tanıtım giderleri ve diğer tanıtım harcamaları desteklenen faaliyetler arasında yer alıyor. Sosyal medya ve internet ortamında yapılan tanıtımın birden fazla ülkeye yönelik olması durumunda tanıtım giderlerinin; bu ülkelerden birinde marka tescili/marka tescil başvurusu bulunması koşuluyla desteklenmesine imkan tanındı.
Web 3 mağaza tasarımı, kurulumu, aylık hosting giderleri, dizi/film/belgesel/dijital oyunlara ürün yerleştirme gibi modern tanıtım yöntemleri destek kapsamına alındı.
Birime bağlı tanıtım desteği
Destek miktarı: 2.5 milyon TL/Her bir ülke
Destek oranı: Yüzde 50
Destek süresi: 4 yıl
Marka tesciline bağlı tanıtım desteği
Destek miktarı: 4 milyon TL/Her bir ülke
Destek oranı: Yüzde 50
Destek süresi: 4 yıl
ÇOK KANALLI ZİNCİR MAĞAZA DESTEĞİ
Çok kanallı zincir mağazalar; müşteri-marka-perakende kanalı etkileşimini sağlamak üzere fiziksel perakende mağazası; dijital ağ, cihaz, platformlar ile birden fazla temas noktası üzerinden müşteriye ulaşan, gıda dışı sektörlerde faaliyet gösteren, aynı tüzel kişi sahipliğinde bir merkeze bağlı olarak faaliyet gösteren; yurt içinde en az 100 fiziksel perakende mağazası bulunan perakende satış noktalarını kapsıyor. Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği ile perakende sektöründe faaliyet gösteren ve mal ticareti yapan çok kanallı zincir mağaza markası sahibi şirketlerin; yurt dışı pazarlarda daha hızlı büyümeleri ve ihracatlarını artırabilmeleri amaçlanıyor.
TURQUALITY®/MARKA DESTEĞİNDE YENİLİKLER
GEMİ VE YAT TASARIM DESTEĞİ
Gemi ve yat tasarım sektöründe yabancı tasarımcılardan alınacak tasarım hizmeti destek kapsamına alındı. Karardan önce bu destekten sınırlı şekilde yararlandırılmış şirketlerin de bu teşvikten faydalanmasının önü açıldı.
Destek oranı: Yüzde 50
Destek limiti: 3 milyon TL/Yıl
Süre: 5 yıl
Kaynak: İTO Haber
İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.