TÜRKİYE’NIN dış ticaret hacmini artırmayı misyon edinen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk ihracatçıları dünyanın farklı noktalarındaki alıcılarla buluşturuyor. TİM’in, Ticaret Bakanlığı’nın “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında organize ettiği ticari heyet programları; İstanbul İhracatçı Birlikleri ile birlikte düzenlenen ABD-New York ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ile birlikte düzenlenen Vietnam-Ho Chi Minh City ile devam etti. 26 Şubat-3 Mart tarihleri arasında, tüm sektörleri kapsayacak şekilde “Genel Nitelikli Ticaret Heyetleri” şeklinde düzenlenen organizasyonlarda Türk ihracatçılar, Türkiye’nin dış ticaret kapasitesini artıracak temaslarda bulundular. TİM, bu iki ülkenin yanında Fas-Kazablanka’ya da bir ticari heyet düzenledi.
ABD’YE İHRACAT TARİHİN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE TİM Başkan Vekili ve Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Güleç başkanlığındaki ABD Ticaret Heyeti’nde; mobilya ve kâğıt karton ambalaj, tekstil-hazır giyim ve halı, elektrik ve elektronik ile yazılım sektörlerden 20 firmanın temsilcisi yer aldı. Amerikalı alıcıların yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisinin de davet edildiği organizasyonun açılış programına İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özkan, T.C. New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve New York Ticaret Odası Başkanı Marj Jaffe de katıldı.
Açılış konuşmasına, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarının ABD olduğu bilgisini vererek başlayan Ahmet Güleç, 2022 yılının ABD’ye ihracatta tarihin en yüksek seviyesine ulaşılan yıl olarak kayıtlara geçtiğinin altını çizdi. Son 10 yılda Türkiye’nin ABD’ye olan ihracatının 2,5 katına, dış ticaret hacminin ise 1,6 katına çıktığını dile getiren Güleç, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl ABD’ye ihracatımız, önceki yıla göre yüzde 15 artarak, 16 milyar 880 milyon dolara ulaştı. En fazla ihracat yaptığımız sektörlerin başında, 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörü geliyor. Bu sektörü, 1,4 milyar dolarla otomotiv, 1,2 milyar dolarla çelik, 1,2 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar dolarla mücevher sektörü takip ediyor.
TİM bünyesinde faaliyet gösteren 27 sektörümüzün 13’ü ABD’ye yıllık yarım milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştiriyor. Bu durum ABD’yle olan ticari ilişkilerimizin geniş kapsamını da ortaya koyuyor. Bunun yanında, geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre gemi ve yat hizmetleri sektörümüzün ABD’ye ihracatını yüzde 100, zeytin ve zeytinyağı sektörümüzün ihracatını yüzde 80, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüzün ihracatını yüzde 50 arttırdığını vurgulamak isterim."
Ahmet Güleç, Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacminde 100 milyar dolarlık orta vadeli müşterek hedefin bulunduğunu vurgulayarak devam ettiği konuşmasını şöyle sonlandırdı: “2022 yılı itibarıyla dış ticaret hacmimiz, önceki yıla göre yüzde 15 artarak 32 milyar doları aştı. Son 5 yılda ortalama yüzde 10 oranında bir büyüme yakalamış bulunuyoruz. Dış ticaret hacmindeki bu büyüme, ihracatımızdaki hızlı artış sayesinde oluyor. İnşallah, heyetimiz de bu artış ivmesine katkı sunacaktır."
Program kapsamında; 30’a yakın Amerikalı firma temsilcisi, Türkiye’den gelen firma temsilcileriyle 100’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. B2B iş görüşmeleri sonrasında katılımcı firmalar, sektörlerindeki iyi uygulama örneklerini yerinde gözlemlemek için lojistik depo ve dağıtım merkezleri ile sektörel zincir mağazalarına ziyarette bulundu.
VİETNAM VE FAS’TA YÜZLERCE İŞ GÖRÜŞMESİ TİM’in, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu başkanlığında organize ettiği ve Vietnam’ın Ho Chi Minh City şehrini kapsayan ticaret heyetinde ise Türk ihracatçılar, 50’ye yakın Vietnamlı firma temsilcisi ile 120’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
Heyet, ikili iş görüşmelerinden sonra Vietnam Chamber of Commerce and Industry (VCCI) ve HCMC People’s Committee Department of Trade kurumlarına ziyarette bulundu. Vietnam ile Türkiye dış ticaret hacminin daha da artırılması için yapılabilecek çalışmaları kapsayan ziyarette, Vietnam pazarında ihracatçıların izlemesi gereken yollar gibi hususlar konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Kazablanka şehrine düzenlenen heyete ise TİM Sektörler Konseyi Üyesi Recep Burak Sertbaş başkanlık etti. Heyette kimya, tekstil, elektrik-elektronik, mobilya, gıda sektörlerinden 30’a yakın Türk ihracatçı yer aldı. Açılışında, T.C. Rabat Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ile Kazablanka Ticaret, Sanayi ve Hizmet Odası (CCISCS) Uluslararası Ticaret Komisyonu Başkanı Ahmed Rami’nin de hazır bulunduğu Fas Ticaret Heyeti programına Fas tarafından 200’e yakın firma katılım gösterdi. İki gün süren organizasyon dâhilinde 300’ün üzerinde ikili iş görüşmesinde bulunuldu. Program, pazar araştırması için yapılan firma ziyaretleri ile sona erdi.
İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.