USD $ EURO € ALTIN

Mikro İhracat Hamlesi

14 Mart 2023 06:03

Ebi Export, international fast food Turkish import and export

Geçen yılı 254 milyar dolarlık rekorla kapatan ihracat ailesi, dünya ticaretinde belirsizliğin ve durgunluk beklentilerinin hâkim olduğu 2023 yılında da yeni rekorlar peşinde… İhracat ailesi, geçen yıl başlayan geleneksel ticaretin durgunluğa girmesiyle rotayı başka alternatiflere çevirdi. E-ihracat konusunda somut adımlar atan Ticaret Bakanlığı’nın da destekleriyle Türk ihracatçılar, global e-ihracat pazarından daha büyük pay alabilecek. Böylece ihracatın sürdürülebilir kılınması, Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı payın istikrarlı bir şekilde artırılması ve ihracatçıların dünya pazarlarında hak ettikleri yerin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

YÜZDE 50 VERGI MUAFIYETI

Mikro ihracatın önünü açan ilk düzenleme, 2021 yılında yürülüğe giren “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" oldu. Kanun kapsamında, internet üzerinden yapılan ihracata yüzde 50 oranında vergi muafiyeti getirildi. Böylece posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler için elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle (ETGB) mal ihracatı gerçekleştirme imkânı ve sağladıkları kazancın yüzde 50’sine beyannamede bildirilen gelirlerden indirim uygulanması kararı alındı. Bu karar ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nca düzenlenen İlgili Gümrük Genel Tebliği uyarınca miktarı" brüt 300 kilogramı ve değeri 15 bin euro'yu geçmeyen mallar” şeklinde sınırlandırıldı. Diğer bir deyişle ağırlığı 300 kilograma, fatura değeri 15 bin euro’ya kadar olan malların sınır ötesi satışları kolaylaştırılarak küçük yatırımcılara küresel ticaretin kapıları açıldı. Bu sayede KOBİ’ler ihracat odalarına kayıt yaptırmadan, gümrük müşavirine ve düzenli gümrük beyannamesine ihtiyaç duymadan ihracat yapabiliyor.

YENI DESTEKLER IVME KAZANDIRACAK

Vergi indiriminin ardından, yine Ticaret Bakanlığı tarafından Ağustos 2022 yılında açıklanan yeni destekler ile e-ihracat pazarı daha da hareketlendi. Cumhurbaşkanı kararıyla Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yeni e-İhracat Destekleri” kapsamında; şirketlerin pazar yerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin e-ihracata hazırlanmasından yurt dışı pazarlarda ve pazar yerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrim içi sergilenmesine, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimat giderlerinin desteklenmesinden şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkân sağlayacak e-ihracat konsorsiyumlarına kadar e-ihracat düzenlemeleri geniş bir şekilde ele alındı.

E-ihracat desteklerine konu ürünlerin Türk markası olması veya Türkiye'de üretilmiş olması şartını aradıklarını bildiren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Böylelikle, e-ihracatımızı artırırken Türk ürünlerinin bilinirliğini de artıracağız.” dedi. Bu kararla, “Türkiye e-ihracat Platformu”nu da kurmayı hedeflediklerini belirten Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Platform ile 'Web3' gibi yeni nesil teknolojiler kullanarak, ülkemizin ihracatçı envanterinin dijital ortama taşınmasını, ihracatçılarımızın farklı ülkelerdeki ithalatçılar tarafından kolayca bulunmasını ve siparişlerini buradan almalarını sağlayacağız.”

Kanun kapsamında getirilen yeniliklerden biri de “E-ihracat Konsorsiyumları”. E- ticarette dünyanın önde gelen ülkelerinin kullandığı bu “toplayıcı satıcı modeli”ni hayata geçirmeyi amaçlayan Ticaret Bakanlığı böylelikle, ürün potansiyeli olan ancak bilgi eksikliği ve nitelikli insan kaynağı açığı bulunan KOBİ’lerin ürünlerini e-ihracat yoluyla yurt dışı pazarlara ulaştırmasına katkıda bulunacak.

“2023 E-IHRACAT YILI OLACAK”

Tüm bu desteklerin ışığında 2023 yılında e-ihracat pazarında ciddi bir büyüme bekleniyor. Özellikle KOBİ’lerin e-ihracatta rekorlar kıracağının altını çizen ELİDER (Elektronik Ticaret Derneği) Başkanı Fehmi Darbay, “E-ihracatta alınacak çok uzun bir yol ve çok büyük bir potansiyel var.” diye konuştu. E-ihracatın bireysel satıcılardan KOBİ’lere kadar artık neredeyse tüm satıcıların ve sektörlerin gündeminde olduğunu ifade eden Darbay, Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat için yoğun mesai yaptığını vurguladı. Geçen yıl açıklanan yeni e-ihracat destekleriyle ilgili de görüşlerini paylaşan Darbay, bu destekler içinde depo kira ve sipariş karşılama (fulfillment) desteklerinin çok önemli bir adım olduğunu söyleyerek desteklerin sektörün ekosistemine ivme kazandıracağını dile getirdi. Darbay, yeni desteklerin totalde 80 milyon TL’yi aştığını söyleyerek bu rakamın KOBİ’lerin e-ihracata başlaması veya mevcut e-ihracat operasyonlarını geliştirmesi için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. 

Kaynak: TİM Report

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.