Mustafa Gültepe/TİM Başkanı
İhracat ailesi olarak karmaşık ve dengesiz geçen zor bir yılı hedefimize ulaşarak bitirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.
Küresel pazarlardaki yavaşlama ve paritenin olumsuz etkisine rağmen ihracatımız, 2021'e göre yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara yükseldi. Son iki yıldaki büyüme ise yüzde 46 seviyesinde gerçekleşti. Her biri kendi dinamikleri içinde geride bıraktığımız bu zor iki yılda yakalanan yüksek performansın, ihracat firmalarımızın özverili çalışması ile başarıldığına inanıyorum. Bu zorlu süreçte, artık ihracatçımızın kendi sermaye güçleriyle yeni başarılara imza atma gücü azaldı. Finansmana erişimin zor olduğu bir dönemde, dünyanın artan talebine cevap verebilmek için ilave kapasite artışını hızlıca sağladılar. Yeşil dönüşüm konusunda dünya standartlarının çok üstünde firmalarımız olduğunu biliyorum. Birçok firmanın gerek dijital gerekse yeşil dönüşüm yatırımları da devam ediyor. Tüm bunlar finansman ile hayata geçiriliyor.
Küresel ticarette dengenin Türkiye lehine kaydığı bir dönemde üretim altyapımız oldukça güçlendi. Dünyada artık Türk ürünü ile tanışmayan tek bir ülke kalmadı. 2022 yılında 162 ülkeye ihracatımızı arttırırken, 108 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 52'ye çıkardık. 16 sektörümüz ihracat rekoruna imza atarken, 23 sektörümüzün ihracatı 1 milyar dolar sınırını aştı. 2023, bu dengeyi koruyup koruyamayacağımızın netleşeceği bir yıl olacak. Yoğun şekilde devam eden ticaret heyetlerimiz ile bu ivmenin devam etmesi için çalışıyoruz.
TİM ve ihracatçı birlikleri olarak geçen yıl 43 ülkede 72 ticaret heyeti düzenledik. Bu yıl da 60 ülkede 100 ticaret heyeti, 120 ülkeden 45 alım heyeti gerçekleştireceğiz. İhracatçı birliklerimizle 55 ülkede toplam 250 fuara katılacağız. Pandemiye kadar ihracat çevresinde söylenen bir şey vardı. Hangi ülkeye, hangi fuara gitsek bir Çinli ile mutlaka karşılaşırız. Bunu artık Türk ihracatçısı için söyleyebiliriz. Çinli firmalar ile aynı rekabet koşullarına sahip olmamamıza rağmen pazarda önemli bir değişim sağladık. Devletimizden isteğimiz, küresel ticarette rekabet gücümüzü artırması.
Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatında yapılan indirimler yeni yıla başlarken hepimiz için büyük moral oldu. Yıllık ihracat açıklamamızda bizi yalnız bırakmayan Cumhurbaşkanımızdan, bir bu kadar daha indirim beklediğimizi ifade ettik. Eximbank ve Merkez Bankası'nın bu süreçte uzun vadeli finansman kredileriyle ihracatçılarımıza daha çok katkı vermesi gerektiğini vurguladık. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşmeyle ilgili bütün yatırımların bölge ayrımı gözetilmeksizin destek kapsamına alınması ile ilgili talebimize, Cumhurbaşkanımızın olumlu cevap vermesi bizleri oldukça mutlu etti. Hızlı çözümler, ilk 10 ihracatçı ülke arasına girme mücadelemizde yalnız olmadığımız duygusunu verdi. Şirketlerimizin sermaye yapılarının korunabilmesi için, enflasyon muhasebesi uygulamasının da 2022'yi kapsayacak şekilde öne çekilmesi, küresel ekonomin yavaşlaması beklenen bir yılda ihracatçılarımız için hem bir moral hem de güç olacaktır.
İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.