USD $ EURO € ALTIN

Yanmar Turkey ihracat ağını genişletecek

29 Ocak 2023 08:47

New 2022 Yanmar YM359 Yanmar Red | Tractors in Saint Johnsbury VT |

2025 yılında cirosunu 2 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Yanmar Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, cirolarının %90'ının yurtdışı pazarından gelmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Tarım ekipmanları ihracatında ise hedefin Avrupa ve Asya pazarı olduğunu vurguladı.

Türkiye, 2021 yılında 1,3 milyar dolarlık döviz girdisiyle tarım alet ve makineleri sektöründe en çok ihracat yapan 15'inci ülke oldu. Türkiye'nin sektörde 2022 yılı Ocak-Ekim dönemindeki ihracatı, 2021 yılı seviyesine göre yüzde 2,9 artarak 1 milyar 110 milyon dolar seviyesine yükseldi. Bu verilerle Türkiye tarım sektörü, genel makine ihracat sektörleri sıralamasında 22 sektör arasında 5. sırada yer aldı. Türkiye'nin ihracat yaptığı ilk 10 ülke ise, ABD, İtalya, Azerbaycan, Rusya, Irak, Özbekistan, Sudan, Bulgaristan, Fransa ve Sırbistan oldu.

Shoshi: 2025 yılında ciromuzu 2 milyar TL'ye çıkaracağız

2022-2023 mali yılına 900 Milyon TL ciro hedefi ile başladıklarını sözlerine ekleyen Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, "2025 yılında Yanmar Turkey'i üretim, lojistik ve mühendislik alanında bir merkez haline getirirken, ciromuzu da 2 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Şu an ciromuzun %50'sini ihracatlarımız oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda ciromuzun %10'unun iç pazar, %90'ının da yurtdışı pazarından gelmesi için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Böylelikle ülkemizin ekonomik kalkınmasına daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz.

Yanmar Turkey olarak Tarım iş kolunda Japonya, Tayland, Vietnam, Filipin gibi ülkelerin bu yıl ihracat rakamlarına önemli bir katkı sağladığını belirten Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, "Bu ülkeler dışında önümüzdeki dönemde Avrupa ve diğer Asya ülkelerine yapılan ihracatımızı da geliştirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'den tüm dünyaya anahtar teslim mühendislik hizmeti

Hedeflerinin Yanmar Turkey'i üretim, lojistik ve mühendislik alanında hem bir merkez haline gelmek hem de Türkiye'yi de bu konularda çok üst seviyelere taşımak olduğunu belirten Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, "Yanmar Turkey olarak, hizmet verdiğimiz tüm iş kollarında sürekli bir gelişme süreci içindeyiz. Traktör üretim kapasitemizi iki katına çıkardık. Öte yandan Yanmar'ın Avrupa'da tüketiciye sunduğu Yanmar YM serisi traktörler, artık İzmir Menderes'teki fabrikamızda üretilmeye başlandı. Yanmar Turkey olarak Enerji sistemleri tarafında anahtar teslim mühendislik (EPC) hizmetimiz ile bugün dünyanın birçok noktasında gerçekleştirebileceğimiz bir iş modeli yarattık ve bunu global bir hale getirdik. Anahtar teslim mühendislik hizmetimiz ile jeotermal, güneş, rüzgâr, biyogaz, biyokütle, gaz türbini santralleri için proje bazlı çözümleri sunuyor, hastaneler, fabrikalar, alışveriş merkezleri ve uçtan uca mühendislik hizmetleri için verimli enerji kullanımına yönelik kojenerasyon- trijenerasyon projeleri gerçekleştiriyoruz.

Yerli üreticilere Uzak Doğu'nun kapılarını açıyor

2023 hakkında sektör görüşlerini de paylaşan Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, "Pandemi koşulları ve ardından halen devam eden Rusya-Ukrayna krizi bölge ülkeleri başta olmak üzere global ekonomiyi ve sektörleri etkilemiş? durumda. Etkilenen sektörlerden biri de tarım makine ve ekipmanları. Avrupa'da yaşanan krizler özellikle Uzak Doğu ve Uzak Asya'ya yapılan ihracatın önemini kat kat arttırıyor ve arttırmaya da devam edecektir. Türkiye, teknolojik gelişmeler ve tecrübeleri ile bugünkü konumunun üzerine çıkabilir. Bu yüzden gelişmiş ülkelere yapılan ihracatı arttırmak için yerli üreticilere destek olarak yeni ürünler geliştirmelerine destek oluyoruz. Böylelikle yerli üretici firmalarımızı Uzak Doğu ile çalışacak konuma getiriyoruz. "diyerek sözlerini tamamladı.

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.