USD $ EURO € ALTIN

Editör'den: Doların artması ihracat için çözüm mü?

28 Ocak 2023 07:30

Time to invest in the U.S. dollar? | Morningstar

Son günlerde dolar kurunun sabit kalması nedeniyle ihracatçı firmalardan şikayetler geliyor. Firmalar, maliyet artışı nedeniyle kar edememekten veya zarar riskiyle karşı karşıya kalmaktan şikayetçiler.

Ancak dolardaki artışın maliyetleri yeniden artıracağı herkesin malumu. Örneğin dolar 25 TL olduğunda akaryakıt fiyatları da artacak ve bu da üretime maliyet olarak girecek. Hükümet, bu kısır döngüden kurtulmak için doların artışını bir çözüm olarak görmüyor. Muhtemelen dolar fiyatını piyasanın belirlemesine izin vermeyecektir.

Ayrıca elektrik gibi maliyet girdilerinde indirim yaparak maliyet artışını dizginlemeye çalışıyor. Bu şartlar altında yapılacak şey, ihraç fiyatlarını artırmak olacak. Müşterinin başka bir ülkeye kayma riski elbette ki var. Ancak geçmiş tecrübeler gösteriyor ki, müşteriler kolay kolay tedarikçilerini değiştirmiyorlar. Ayrıca tüm dünyada maliyetler arttığı için mevcut dönemde yapılacak artışlar tolere edilecektir.

Uzun vadede ise mutlaka pahada yüksek ürünler üretmek gerekecek. Türkiye'de bir kilo ihracatın bedeli ortalama 1,5 dolardır. Bu rakam bazı ürünlerde 70 doları da bulabiliyor. Üreticilerimiz mutlaka ürün kalitelerini bir tık daha yukarı kaldırmalı ve markalaşmaya önem vermeli.

İtalya bu şekilde muazzam paralar kazanıyor. Örneğin en iyi denim kumaş Türkiye'de üretilmesine rağmen en çok kot pantolunu İtalyanlar satıyor ve Türk üreticilerinden 10 kat pahalıya satıyorlar.

Üreticiler mutlaka tasarımcı ve/veya işin doğasına göre AR&GE uzmanları istihdam etmeli. Ayrıca kendi markalarını tanıtmak için reklam bütçesi ayırmalılar.

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.