USD $ EURO € ALTIN

Meslek liseleri ihracatçı oldu

29 Aralık 2022 08:26


Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer meslek liselerinde 2 milyar liralık üretime ulaştıklarını söyledi. Bunun öğrencilerin el becerilerinin gelişmesi, yaparak öğrenmeleri ve mezuniyet sonrası istihdam edilmeleri için önemli olduğunun altını çizen Bakan Özer, "Aynı zamanda öğrencilerin ve öğretmenlerin üretime yaptıkları katkı kadar pay alabilmeleri sağlandığı için önemli çünkü 2 milyarlık gelirin 100 milyonunu öğrencilerimize 200 milyonunu da öğretmenlerimize katkı payı olarak dağıttık." dedi. Kovid-19 salgını sürecinde meslek liselerinin maske, dezenfektan gibi o günlerde temininde güçlük çekilen ürünleri ürettiğini de hatırlatan Özer, böylelikle salgının çok daha rahat bir şekilde atlatılmasının sağlandığını kaydetti. 

Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meslek liselerinde AR-GE merkezleri kurduk çünkü ülkelerin gelişmesinde fikrî mülkiyet çok kritik. Patent, faydalı model, marka, tasarım tescili ve bunların ticari üretimi için 50 AR-GE merkezinin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Külliye'de yaptık. Son 10 yılda Millî Eğitim Bakanlığının tescil ettirmiş olduğu ürün sayısı 2,9'du. 2022 yılındaki hedefimiz 7 bin 500 ürünün tescilini almaktı. 2022 yılı bitmeden 8 bin 300 ürünün tescilini aldık. Bu ürünlerin 162'si ticarileştirildi. Meslek liseleri artık yurt dışına ihracat yapıyor, ihracat yaptığı ürünü de kendisi üretiyor. Bakın o katsayı uygulamasının, 28 Şubat sürecinin getirmiş olduğu enkazdan gerçekten devasa, ülkenin tüm ihtiyacını karşılayan güçlü bir mesleki eğitim doğdu."

Ayrıca Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin çırak, kalfa ve usta ihtiyacını gidermek için kritik olan mesleki eğitim merkezlerini de güçlendirdiklerini kaydeden Özer, "25 Aralık 2021 tarihinde 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda çok önemli bir değişiklik yaptık. O tarihte tüm Türkiye'de çırak kalfa sayısı 159 binken Sayın Cumhurbaşkanımız hedef koydu. 2022 yılında Türkiye'deki çırak kalfa sayısını 1 milyona çıkaracağız diye. Bugün 1 milyon 200 bin çırak ve kalfa var." diye konuştu. 


İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.