“Gaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD), Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor başkanlığındaki heyeti ağırladı. İş fırsatlarının görüşüldüğü ziyarette, Türk kökenli büyükelçi Croitor, Türk iş dünyasını ülkesinde yatırım yapmaya davet ederek, iş fırsatlarını ve teşvikleri anlattı. GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, Moldovalı heyeti dernekte ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Moldova-Türkiye ilişkilerinin çok eskilere dayandığını söyledi.”
Aslında bu ilişkilerin geliştirilmesinin temelinde de Gagauz Türkleri ile olan ortak değerlerin yattığını ifade eden Koçer, "Bu güçlü yapı son dönemde, karşılıklı ticari hacme ivmeler kazandırıyor. Bugün Moldova'ya 500 milyar dolarlık ihracat söz konusu. Bunu ülke olarak katlayarak artırmayı hedefliyoruz. Gaziantep, sanayisiyle, ticaretiyle, kültürüyle çok dinamik bir şehir. Bugün Gaziantep OSB'si Türkiye'nin en büyük OSB'si ve dünyanın hemen her ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. Tabi ki Gaziantep’in ihracatında GAGİAD Üyelerinin payı oldukça yüksektir. Geçtiğimiz yıl 10 milyar dolar hedefini aştık. Bu sene bununda üzerine çıkmayı istiyoruz. Küresel koşullara rağmen üretmeye ve büyümeye devam ediyor. Bu anlamda Gaziantep olarak Moldova ile olan ilişkilerimizi de önümüzdeki süreçte büyüterek yolumuza devam edeceğimize inanıyorum."
Büyükelçi Croitor fırsatlar ıanlattı
Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Moldava'nın hemen her sektörde çok önemli teşvikler veren politikaları olduğunu söyledi. Bu yüzden dünyanın hemen her bölgesinden yatırımcıları ağırladıklarını anlatan Croitor, "İstiyoruz ki şirketlerinin de sayısı daha artsın. Çünkü Türkiye ile Moldova arasında çok güçlü dostluklar ve geçmiş var. Ülkemiz, gelip Moldova'da şirket açın diye teşvikler veriyor. Moldova'da 43 serbest ekonomi bölgesi var. İsteriz ki bunların her birinde güçlü Türk şirketleri olsun. Türk şirketlerini Moldova'ya çekmeyi arzu ediyoruz. Teşviklerimizin olduğundan bahsediyorum. Bunlar çok ciddi boyutta. Mesela 43 serbest bölgemizin herhangi birinde 1 milyon dolarlık yatırım yaparsanız, 3 sene vergi ödemezsiniz. 5 milyon dolar yatırım yaparsanız, 5 yıl vergi ödemezsiniz." dedi.
Türkiye'nin en zor zamanlarda Moldova'nın yanında olduğunu ifade eden Croitor, şöyle konuştu:
'Türkiye'nin bize desteklerini hiçbir zaman unutamayız. Öyle ki Türkiye, 1992'de Moldova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Biliyorsunuzdur, Gagauzlar Moldova'nın güney tarafında yaşıyorlar, Türkçe konuşuyorlar. 1994'te Moldova Parlamentosu bir özel kanun kabul etti ve Gagauzlara özerklik statüsü verildi 1994'te. Bunda da Türkiye bize yardımcı oldu. Moldova'nın teşviklerini anlattım sizlere. Ama Gagauz bölgesinde bir yatırım yapmak isterseniz, onlarla görüşüp daha farklı teşvik modelleri de geliştirilebilir."
"İşgücü olarak ucuz bir ülke"
DEİK Türkiye-Moldova İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Serhan Yıldız ise ticari diplomasiyle iki ülke arasındaki iş dünyası temsilcilerini bir araya getirmeye çalıştıklarını anlattı. Moldova'nın çok ciddi bir pazar olduğuna dikkat çeken Yıldız, 190ülkeye ihracat yapan Gaziantep gibi önemli bir şehrin Moldova'da da önemli yatırımlar yapabilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Yıldız, Moldova'nın AB'ye aday ülke olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bu açıdan Moldova bir pazar değil bir kapı aslında. Yani Avrupa'ya açılan bir kapı. Bugün Moldova'nın Türki Cumhuriyetlerle, Rusya ve AB ile serbest ticaret anlaşmaları var. Bu da biliyorsunuz ki sorunsuz, sıkıntısız ticaret yapabilme imkanı. Ayrıca Türkiye ile Moldova arasında stratejik işbirliğimiz var. Bu işbirliklerimiz sayesince Moldova'da kazandığımız parayı, çok rahat bir şekilde Türkiye'ye getirebiliyoruz. Moldova'nın çok genç bir nüfusu var. Ayrıca Türkiye'deki parite ile Moldova'daki parite aynı. Ama oradaki asgari ücret 200 euro. Bu rakam 2023 yılı için geçerli. Bizde 7500-800 olarak tahmin edilen asgari ücret, Moldova'da 4 bin TL bile değil aslında. Yani işgücü anlamında da çok ucuz bir ülke."
GAGİAD Başkanı Cihan Koçer, ziyarette Büyükelçi Croitor ile Serhan Yıldız'a GAGİAD Hatıra Ormanı’nda adına dikilen fidanların sertifikasını takdim etti.
İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.