USD $ EURO € ALTIN

Katar'da nasıl iş kurulur?

27 Aralık 2022 05:49

Can tiny Qatar keep defying its powerful neighbors? It may be up to  Washington


FİFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapan Katar, aynı zamanda Türkiye'nin önemli ticari partnerlerinden biri. Birçok firma Katar'a ihracat yapmaktadır. Ayrıca Katar'da iş kuran Türkler de mevcut. Katar'ın en meşhur caddelerinde Türk restoranları ve dondurmacılarına rastlamak mümkün.

Ancak Katar'da iş yapmak için belli mevzuatlara uymak gerekiyor. Qataract.com bu konuda bir yazı hazırlamış. Yazıyı sizler için aşağıda paylaşıyoruz.

Katar is dunyasi icin son zamanlarin gozde ulkelerinden biri…Turkiye’den Katar’da is kurmak isteyen girisimcilerin sayisinda artis oldugu gibi, degisik meslek gruplarindan bu ulkeye calismak icin gelmek isteyenlerin sayisi da artmakta… Bu yazi, Katar’da is kurmak isteyenlere on fikir vermesi amaclanarak hazirlandi..

Katar’da is kurabilmek icin eskiden istenen %51 Katarli firma ortakligi son yillarda esnetildi. Katar Sanayi ve Ticaret Bakanligi, bazi sektorlerde bu yuzden %49’dan fazla hatta %100 olmasina izin verdi.

%100 Yabanci Firma olma hakkina sahip olan sektorler : Business consulting; technical services; information technology; cultural, sports and leisure services; distribution services; agriculture; manufacturing; health; tourism; development and exploitation of natural resources; energy and mining.

Ayrica belirli bolgelerde kurulan firmalara da %100 yabanci olma hakki verildi.  Bu bolgeler : Qatar Financial Centre ve Qatar Science and Technology Park.

Bu firma tipi OPC (One Person Company) olarak geciyor.

  • Minimum sermaye : 200,000 QAR .
  • Bir hissedar sirketin %100’une sahiptir
  • Firma calisanlarina sponsor olma hakkina sahiptir.

Diger firma secenekleri ise altta aciklanmistir :

1-Yapilacak is,Katar’a disaridan urun getirmekse, kendinize Ticari Temsilci- ” Commercial Agent” atamalisiniz. Bu firma distributor/satis temsilcisi gibi rol oynamakta.

Bu konuda kontak kurabileceginiz firmalardan biri Future Gate : Web Sitesi Icin Tikla

2-Eger yapacaginiz is/proje Katar’li bir isverene (ozel/sahis)yapilacak ise ve proje bitiminde ulkeden ayrilacaksaniz, bu durumda kendinize “Sponsor” bulmaniz gerekiyor. Sponsorunuz, Katar Hukumeti ile gerekecek tum kagit islerini halletme isini yurutur. Eger projenizin sahibi,isvereniniz bir devlet kurumu ise, bu durumda Katar Hukumeti “Sponsor” istemiyor.

3-JV (Jointventure) Ortaklik :

Kurulan Firma Tipi: LLC (Limited Liability Company)

Katar’da is yapmanin en cok gorulen sekli, LLC firma kurmaktir. Bu durumda yabanci sermaye, toplam sermayenin %49’unu gecemez.Katar’li ortak %51 hisseye sahiptir. Katar kanunu, kurulan ortaklikta (Jointventure-JV) eger yabanci ortak esas roldeyse, esas isi yapansa, sirket karindan %80 civari kazanmasina imkan tanimaktadir. JV (Jointventure) olarak kurulan ortakliklarda, is yapmak icin ayrica bir “Sponsor” firmaya ihtiyaciniz yoktur.Elde edilen karin %10’u kurumlar verigi olarak odenir.

Katar’da is kurmak icin danismanlik ve/ve ya sponsorluk alabileceginiz bazi firmalarin iletisim bilgileri altta verilmistir :

Pro-Partnership L.L.C.

The Penthouse

Grand Hammad Street

Phone: 00 974 4491 4377

Fax: 00 974 4491 4376

KMD Consulting

Commercial Bank Plaza, Level 14,

West Bay

Phone: +974 4 452 8171

Fax: +974 4 452 8181

Simmons and Simmons

5th Floor Al Mirqab Tower

Al Corniche Street

T +974 4409 6700

F +974 4409 6701

Futuregate Business Services

Al Aqaria Tower ,

11. Floor,

Al Muthaf St,Doha, Qatar

Phone: +974  44 67 78 01

 

Katar’da firma kurmak konusunda daha detayli bilgi almak icin  tikla

 

 

DIGER KONULAR:

Arazi Kiralamak :

Yabancilar, Katar’da toprak sahibi ya da istisnai bolgeler (Pearl gibi) disinda ev sahibi olamaz.

Ancak yabanci firmalar 50 yila kadar uzun vadeli arazi kiralayabilirler.

Vergi: 

Katar’da vergi uygulamasi var. Tax-free bolge degildir.

Maaslarda vergi kesintisi yok ancak kurumsal bazda, yabanci firmalar hukumete %0-35 arasi oranda vergi odemek zorundadir.

Gumruk Vergisi:

Gumruk vergisi orani genelde %5.

Yazinin tamamini orjinal dilinde (Ingilizce)okumak isteyenler : TIKLAYIN

Yazinin orjinali Ingilizcedir.Okumak icin: TIKLA .

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.