USD $ EURO € ALTIN

Etsy’de nasıl satış yapılır?

27 Aralık 2022 05:13

10 Etsy Alternatives for Creative Sellers in 2022

Etsy, kullanıcılara tamamen el emeği ile üretilen orijinal ve işçiliği yüksek ürünler sunan bir pazar yeridir. Uluslararası bir konumda olan Etsy.com, son derece geniş bir kullanıcı kitlesine erişmiştir. Peki, Etsy nedir? Etsy’de nasıl satış yapılır? Worldef.net sizler için bir kılavuz hazırladı

Etsy nedir? Etsy’de satış yapmak

E-ticaret sitelerinin hızla çoğalması ve geçen zaman içinde kullanıcıların online alışverişe daha fazla yönelmesi e-ticaret sitelerinin kendi içlerinde farklı kategorilere ayrılmasına neden oldu. Bu sayede kullanıcılar istedikleri ürünlere çok daha kolay ulaşabilecek hale geldiler. İşte Etsy bu e-ticaret sitelerinden yalnızca biri.




Peki, Etsy nedir? Etsy, kullanıcılarına tamamen el emeği ile üretilen, orijinal, işçiliği yüksek ya da vintage olarak adlandırılabilecek değerli antika ürünler sunan bir pazaryeridir. Tüm dünyada oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan ve alanında en fazla tercih edilen pazaryeri olan Etsy’de, satışı yapılan ürünlerin tamamen el emeği ve tasarım ürünler olması gerekiyor. Herhangi bir mağazadan aldığınız bir ürünü ikinci el ürünler satılan pazaryerlerinde olduğu gibi tekrar satışa çıkarmanız mümkün değil. Hatta Etsy’de satış yapmak istiyorsanız sattığınız ürünlerin tasarımı ya mutlaka size ait olmalı ya da tasarımı yapan kişinin ismini mutlaka mağaza ortağı olarak belirtmeniz gerekir. Kısacası Etsy’nin en büyük özelliği tamamen el emeğine önem veren ve şeffaf bir satış gerçekleştirilmesi gerektiğidir.

Etsy’de nasıl satış yapılır?

Etsy tüm dünyadan müşterilere hizmet verilebilecek uluslararası bir pazaryeridir. Bu nedenle de Etsy’de satış yapmak için orta düzeyde İngilizceye hâkim olmanız gerekir. Çünkü en azından şimdilik platformda Türkçe dil desteği bulunmuyor.

Etsy’de ürünlerinizi satışa sunabilmeniz için öncelikle bu pazaryerinde bir mağaza açmanız gerekiyor. Platformda mağaza açmak ve satış yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Etsy hesabınızı oluşturun

Etsy anasayfasına girin ve sayfayı aşağı doğru sürükleyerek Sell kategori başlığını bulun. Buradan Sell on Etsy sekmesine tıklayarak satış sayfasına ulaşın. Açılan sayfada Get Started’a tıklayın. E-posta adresinizi girin ve Continue’ya tıklayın. İster şahsi e-posta adresinizle isterseniz de iş için kullandığınız e-posta adresinizle giriş yapabilirsiniz. İsminizi ve şifrenizi girerek hesabınızı oluşturun. Bu alanda dilerseniz Google, Facebook, Apple gibi giriş seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Hesabınızı oluşturduktan sonra Sell On Etsy’e tıklayarak sağ üst köşedeki Open Your Etsy Shop’a tıklayabilirsiniz.

Mağaza bilgilerinizi düzenleyin

Mağazanızla ilgili gereken tüm bilgileri bu sayfadan tamamlayabilirsiniz. Ülkeniz, işlem yapmak istediğiniz para birimi ve dilinizi seçerek kaydedin. Etsy’de kullandığınız ismin markanızın ismiyle aynı olmasına dikkat edin. Ardından mail adresinize gelen onay mailini doğruladıktan sonra mağazanıza ürün yükleyebilir, çeşitli düzenlemeler ile mağazanızı kişiselleştirebilirsiniz. Bu adımda fotoğraflarınızın mutlaka sizin çektiğiniz orijinal fotoğraflar olmasına, mağaza profilinizdeki tüm bilgileri eksiksiz doldurarak güven vermeye, varsa ortaklarınızı eklemeye ve işletmenizin hikayesini anlatmaya özen gösterin.

Etsy ödeme seçenekleri ve komisyon oranları

Etsy’de satışlarınızın ödemesini yapmak için genellikle Paypal kullanılır. Ancak Paypal’ın Türkiye’de kullanımı kısıtlı olduğundan yurtdışında açılmış bir Paypal hesabınız yoksa farklı ödeme yöntemlerine yönelmeniz gerekir.

Bu sebeple şirket satıcılarına Etsy Payments ödeme seçeneğini geliştirdi. Bu ödeme seçeneği sayesinde sizden ürün satın almak isteyen müşterileriniz Etsy Credit, Etsy Gift Card, kredi kartı, Apple Pay, Google Pay, Discover, iDeal, Sofort, Klarna gibi önde gelen ödeme yöntemlerini kullanarak ücretlerini size ulaştırabilirler. Bu ödeme yöntemlerinden herhangi birini kullanarak ödeme yapan müşterilerin ücretleri sizin banka hesabınıza Etsy Payments sayesinde aktarılabilir.

Platformda satış yapmak için mağaza açmak tamamen ücretsizdir. Ayrıca Etsy’de satış yapmak için aylık net bir aidat ücreti ödemeniz de gerekmez. Ancak sergilediğiniz her bir ürün için belirli bir ücret ödemenizi ister. Bu ürünü satıp satamadığınız önemli değildir. Listenizde yer alan her bir ürün için sizden sabit bir ücret alır. Bu durum yurtdışındaki birçok e-ticaret sitesinde de geçerlidir. Satışını gerçekleştirdiğiniz her bir ürün başına ise belirli oranda bir komisyon ücreti kesilir. Para aktarımı esnasında ödeme aldığınız aracı firma tarafından kesilen ücretler, toptan satılan ürünler gibi durumlar ekstra komisyon alınmasına neden olabilir. 

Etsy’de en çok satılan ürünler

Etsy’de en çok satılan ürünler genellikle takı, aksesuar, kıyafet, ev dekorasyon ürünleri gibi parçalardır. Bu ürünler eşsiz ve el emeği olduğu için müşteri kitlesi tarafından büyük ilgi görür. Platformda, satış yaparken sizden olabildiğince şeffaf olmanızı ve gerçekten kendi üretiminiz olan ürünleri sunmanızı ister. Bunun yanında, herhangi bir alanda üretim yapmak için kullanılan temel malzemeleri ise “Craft Supplies” kategorisi içerisinde satışa sunabilirsiniz. Bu malzemeler takı tasarımında kullanılan boncuk, tel gibi malzemeler olabilir. Buna ek olarak parti süslemeleri, dikiş nakış malzemeleri veya bunun gibi çeşitli tasarım malzemeleri olabilir. Bu noktada da ürünlerin kalitesi, nereden temin edildiği gibi konularda olabildiğince şeffaf olunması gerekir.

Etsy’de en çok satanlar arasında görülen bir diğer ürün grubu ise vintage ürünlerdir. Ürünlerin vintage sınıfında yer alabilmesi için en az yirmi yıllık olması beklenir. Vintage ürünleri hem kullanmak hem de dekoratif olarak sergilemek amacıyla satın alan geniş bir Etsy müşteri kitlesi bulunur. Etsy Clothing kategorisi ise çok sayıda el yapımı ürün içerir. Kadın, erkek ve çocuk giyim koleksiyonlarının üreticileri arasında yerinizi alarak kendi moda stilinizi oluşturabilir, müşterilerinizin beğenisine sunabilirsiniz.

Özellikle boho ve vintage stillerin belirgin olarak görüldüğü Etsy Clothing kategorisi farklı ve eşsiz parçalar arayanların bir numaralı tercihidir. Çeşitli temalarda kostüm tasarımları, parti ve festival kıyafetleri ise Etsy’de en çok satılan ürünler arasındadır.

Etsy’de satılamayacak ürünler

Daha önce belirttiğimiz gibi Etsy’de genel olarak el emeği ile üretilmiş ve vintage ürünler sergileniyor. Bu nedenle bu pazaryerinde el emeğiyle üretilmeyen her türlü ürünün ikinci el olarak satışının yapılması mümkün değil. Ancak şiddet ve nefret çağrışımı yapan ürünlerin, hayvansal ürünlerin, tütün ürünlerinin, tıbbi ilaçların, silah ve tehlikeli maddelerin, alkol ve uyuşturucu içeren ürünlerin de satışı tabii ki Etsy tarafından yasaklanmış durumda.

Etsy’de daha fazla müşteriye nasıl ulaşılır?

Etsy’de daha fazla müşteriye ulaşmak ve satışları artırmak için izleyebileceğiniz belli başlı yollar mevcut. Bunlardan en önemlisi ise açtığınız mağazaya gerçekten özen göstermeniz. Yüklediğiniz kaliteli ve detaylı fotoğraflar, ürün tanıtımlarına gösterdiğiniz özen ve kullandığınız başlıklar müşterilerin ilgisini çekebilmeniz için oldukça önemli. Ayrıca bir ürün yüklemeden önce mutlaka rakiplerinizin o kategoride sunduğu ürünleri yakından incelemenizi öneririz. Farklı, detaylı, ürününüzü en iyi anlatan ürün etiketlemeleri kullanarak müşterilerinizin mağazanıza çok daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca sosyal medyayı da etkin bir biçimde kullanmanız markanızın satışlarını artırmada önemli rol oynayacaktır. Farklı sosyal medya kanallarında Etsy’deki mağaza isminizle hesaplar açarak ürün fotoğraflarınızı yükleyebilir ve ürünlerinizi detaylı bir biçimde sergileyerek müşterilerinizin değerlendirmesine sunabilirsiniz. Dünyanın çeşitli yerlerinden müşterilerin size sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilmesi çok daha kolay olacaktır.

Etsy özelinde mağazanızın bilinirliğini artırmak için sizi anasayfada daha yukarılara taşıyabilecek ve ürünlerinizi daha çok kullanıcıya gösterecek reklam uygulamaları da bulunuyor. Reklam için bütçe ayırarak Etsy’den ayırdığınız bütçe doğrultusunda geri dönüşler alabilirsiniz.

Kaynak: worldef.net

İhracat taleplerinizin burada yayınlanması için iletisim@ihracathaber.com.tr adresimize yazınız.